Den lilla Hundvalpen

När den lilla hundvalpen först kommer hem till dig har den precis lämnat sitt bo, sina syskon och sin mamma och det är ofta naturligt att den är skygg vid detta tillfälle. Den har kommit till ett nytt ställe och den har på många sätt förlorat sin trygghet. Många uppfödare skickar med något litet från hemmet för att valpen ska känna doften från sin mamma och sin tidigare familj. Detta kan skapa en viss trygghet hos valpen.

Här behöver man som hundägare ta ett steg tillbaka och låta valpen ta sig runt på egen hand, det är oftast inThe Little Dog Puppyte en bra idé att låta valpen gå från famn till famn om den inte vill det själv. Den behöver respekteras och hitta sin plats i flocken. Om du inte har tänkt dig att ha din hund sovandes i sängen så bör du inte heller låta den göra det i början. Det gäller att vara strikt och visa valpen vart den ska sova redan från start. Det kan kännas hårt men är en nödvändighet i vissa fall, speciellt om man har en stor hund som tar mycket plats.

Socialträningen bör det börjas med tidigt och man bör låta valpen hälsa på så många som möjligt när den har hittat tryggheten i den egna flocken. Det är en förutsättning för att den senare ska känna sig trygg i bemötandet med människor och om man senare inte låter hunden hälsa på alla längre är sällan något problem. Socialiseringsperioden är kort och man bör ta tillvara på den, låt din valp hälsa på så många människor och hundar som möjligt i början så kommer den att kunna hantera andra hundar och människor bättre även när den har blivit större.

Om valpen inte vill hälsa så bör du inte tvinga den, låt valpens lekfullhet komma fram istället.