Den vuxna hunden

Ibland när man köper en hund så vill man inte ha en valp, det är mycket jobb med en valp men samtidigt så missar man möjligheten att forma hunden på egen hand. Huruvida är det också en bra idé att adoptera en hund även om den är redan vuxen. Hunden är redan formad när den kommer som vuxen hund. Sällan är detta något problem om hunden har haft en bra uppväxt och även varit trygg genom livet. Om hunden har upplevt mycket otrygghet så kommer även den att vara otrygg ett tag och det är vanligt att hunden kommer ha lite problem med att hitta sin plats i den nya flocken. Det är inga konstigheter och i de flesta fall med ett fast hundägarskap så ordnar det sig av sig själv. Även hundar som har haft en trygg uppväxt kommer att ta sin tid att förstå sin plats i flocken.

Om man har ett flertal hundar är det därför vanligt att de gruffas med varandra och det kan bli färre incidenter, man bör dock ha i åtanke att en hund som vill skada kommer att skada. I de flesta hundslagsmål går båda parterna oskadda från slagsmålet. Det kan liknas vid människans sätt att diskutera och ser värre ut för mänskliga ögon än det faktiskt är.

Man bör ge en vuxen hund som kommer till en ny flock en hel del tid, man bör inte tränga den men samtidigt visa att man finns och att man är vänlig. Hunden kommer att ta sig till floadult dogcken i sin egen tid och det är ingenting som man bör försöka pressa fram. Det kommer endast att stressa hunden ännu mer, det handlar till stor del om att bygga förtroende. Detta får man göra även om man tar en valp. Skillnaden med en vuxen hund är att den blir extra otrygg för att den har oftast bytt hem fler än en gång. Det gäller att ha tålamod, precis som med barn.